KETERANGAN AM
Nama Tempatan : Kacang Panjang Nama Saintifik : Vigna sesquipedalis (L.) Komposisi Nutrien :
KETERANGAN BOTANI
Batang : Jenis memanjat dengan cara melilit pada penyokong dan boleh mencapai sehingga 4 m. Akar : Mempunyai akar tunjang dan daripadanya berkembang akar lateral yang meluas. Daun : Jenis majmuk. Bunga :Berwarna putih kuning atau ungu, berukuran 2 - 2.5 cm dan terdapat dalam kelompok 3 - 6 kuntum setiap tangkai bunga. Lenggai :Berukuran antara 20 - 70 cm dan purata garis pusat 1.2 cm. Warnanya berbeza dari hijau muda hingga merah hati mengikut varieti. Kultivar :
KEPERLUAN ASAS TANAMAN
Suhu : 20 - 30°C Taburan hujan : 138 - 168 mm/bulan Jenis tanah : Berbagai jenis tanah termasuk tanah gambut, BRIS dan tanah bekas lombong pH tanah : 5.5 - 6.8 AMALAN KULTUR Penyediaan Kawasan : Kawasan dibajak dan digembur. Batas dibentuk selebar 1.2 m dan tinggi 20-30cm. Pengapuran dilakukan tidak kurang 14 hari sebelum menanam semasa pembajakan pada kadar 3-7.5 tan/ha (tanah gambut), 1-3 tan/ha (tanah BRIS) dan 3-5 tan/ha bagi tanah mineral. Penyediaan anak benih : Jenis bahan tanaman : Biji benih Keperluan biji benih : 1.5 kg Rawatan biji benih : Guna racun thiram pada kadar 3g/1000g benih . Penanaman di ladang : Cara menanam : Biji benih digaulkan dengan pasir halus atau tanak peroi dan taburkan sama rata ke dalam jalur-jalur pada batas Penjarangan : Dilakukan 10 hari selepas bercambah. Jarak tanaman : 20 cm antara baris dan 10 cm antara pokok Pengurusan Air : Sawi memerlukan air yang banyak untuk tumbesaran. Penyiraman 2 kali sehari secara manual atau sistem renjis adalah disyorkan jika tiada hujan. Pembajaan : Pembajaan yang disyorkan adalah seperti berikut :
* Satu minggu sebelum menanam
PENGURUSAN PEROSAK
KUTIPAN HASIL DAN PENGENDALIAN PASCATUAI
Masa kutipan hasil : 35 - 45 hari selepas menanam. Hasil (kg/ha) : 15,000 - 25,000 Tempoh kutipan hasil : 30 - 40 hari Cara memunguti :Lenggai dipetik dengan memulas tempohnya. Masa mengutip : Pagi atau lewat petang. Pengendalian hasil : Pemilihan, penggredan dan pembungkusan. Penyimpanan : 5 - 10°C dengan 90 - 95% kelembapan relatif . EKONOMI PENGELUARAN
|
PENGENALAN
Kacang panjang (Vigna sesquipedalis L) ialah dari keluarga Leguminosae. Ia merupakan sejenis tanaman semusim yang tumbuh memanjat. Kacang panjang adaah sayuran yang popular di kalangan penduduk Malaysia. Ia depercayai berasal dari india, tetapi sekarang ditanam di merata kawasan yang beriklim tropika iaitu Asia, Afrika Timur dan Amerika Tengah.
Kacang panjang sesuai ditanam pada suhu 20-30 °C. Ia tahan kepada keadaan kering. Walau bagaimanapun, ia memerlukan diantara 138-168 mm air sebulan. Kacang panjang sesuai ditanam di kebanyakan jenis tanah termasuk tanah bergambut dan tanah berpasir (tanah BRIS dan tanah bekas lombong). Nilai pH tanah yang sesuai untuk penanaman kacang panjang adalah diantara 5.5-6.8.
Di Semenanjung Malaysia, kawasan-kawasan pengeluar utama kacang panjang ialah johor, Perak dan Kelantan.
Kacang panjang mengandungi zat pemakanan seperti di dalam jadual 1. Diantara zat makanan yang banyak terdapat pada kacang panjang ialah karbohidrat (4 g), protien (2.1 g), dan serabut (1.4 g).
Kandungan
|
jumlah
|
Protien(g) 2.1
Karbohidrat(g) 4.0
Lemak (g) 0.9
Serat(g) 1.4
Kalsium(mg) 61.0
Besi(mg) 0.8
Fosforus(mg) 33.0
Kalium(mg) 53.0
Natrium(mg) 5.0
Karotena beta(ug) 513.0
Vitamin B1(mg) 0.1
Vitamin B2(mg) 0.6
Vitamin c(mg) 48.5
Niacian (mg) 0.6
|
Jadual 1: Zat pemakanan Kacang Panjang (Bagi setiap 100 g)
Pada kebiasaanya,lenggai kacang panjang yang muda digunakan untuk kebanyakan jenis masakan. Ia juga dimakan mentah sebagai ulam.kegunaan lain yang bukan predisimal ialah untuk gubahan kerana saiznya yang panjang boleh dibentuk atau dipintal menjadi raga. Ada juga lenggai kacang yang dibuat jeruk dan ditinkan.
Kacang panjang sering kali muncul dalam menu masakan kita sehari-hari. Selain mudah didapat, kacang panjang juga dapat diolah menjadi beraneka macam masakan. Selain mudah dimasak, bisa ditumis atau dijadikan bagian dari masakan lain. Kacang panjang juga mempunyai berbagai manfaat yang baik untuk kesehatan tubuh.
Kacang panjang atau vigna sinensis, mudah ditemukan di ladang, di kebun, pekarangan rumah, di sawah atau sebagai selingan tanaman palawija lainnya. Perawatan yang gampang, menjadikan tumbuhan yang satu ini mudah ditanam. Pada kacang panjang yang masih muda bila dimakan terasa renyah dan enak dilalap mentah.
Manfaatnya : mengandung betakaroten, klorofil, vitamin B1 dan B2, serat serta pektin. Sayuran ini berguna untuk mengendalikan kadar gula darah, mengatasi hipertensi, memperkecil risiko stroke dan serangan jantung, meningkatkan fungsi organ pencernaan, menurunkan risiko kanker, membantu mengatasi sembelit, dan bersifat sifat diuretic (peluruh kencing) tingkat sedang.
Di beberapa negara, kacang panjang digunakan untuk mengobati rematik, arthritis, dan gangguan saluran kemih. Sayuran ini berkhasiat untuk menjaga kulit dari gangguan jerawat, membantu pemulihan luka bakar, peluruh air seni, mengatasi diare, eksim, gangguan ginjal, gatal-gatal, dll.
Kandungan Gizi : Vitamin A, B1, B2 dan C, protein, tiamin, riboflavin, fosfor, zat besi, potassium folat, magnesium, mangan, kalori, sodium, karbohidrat, kalsium.
Sementara yang takut kanker payudara dan leukimia, ia ternyata menyimpan zat antikanker. Selain itu, ia juga antioksidan, antivirus, antibakteri, gangguan saluran kencing, dan meningkatkan fungsi limpa. Tentunya yang lebih penting lagi, dapat meningkatkan fungsi sel darah merah, menyembuhkan beri-beri, demam berdarah, mengatasi sakit pinggang, dan kurang darah.
Tidak hanya buah, yang bisa memberikan manfaat. Daun kacang panjang, ternyata juga memberikan banyak khasiat. Dimana untuk meluruhkan air seni, bisa diambil 50 gram daun segar kacang panjang. Bahan-bahan itu kemudian dicuci bersih. Kemudian direbus dengan dua gelas air sekitar 30 menit. Setelah dingin, airnya disaring dan diminum dua kali sehari, pada pagi dan sore hari.
Untuk pengidap sakit pinggang, gunakan 200 gram biji kacang panjang, 200 gram jahe, dan 25 gram kencur. Semua bahan kemudian direbus dengan 500 cc air, hingga tersisa sekitar 200.
Bagi yang banyak aktivitas, kacang panjang bisa digunakan untuk meningkatkan stamina dan mengatasi penyakit cepat lelah. Ambillah 100 gram kacang panjang, ditambah dengan lima buah angco yang dibuang bijinya, serta 25 gram kencur. Semua bahan kemudian direbus dengan 600 cc air. Lalu biarkan hingga tersisa 200 cc. Setelah itu, airnya disaring, ditambah madu secukupnya, dan bisa langsung diminum.
Khusus penderita anemia atau kurang darah, segeralah ambil 200 gram kacang panjang, dengan ditambah 100 gram anggur dan hati ayam secukupnya. Bahan-bahan kemudian dimasak sesuai selera. Makan teratur, bisa mempercepat tercapainya hasil.
Menurut penelitian lainnya, kacang panjang juga dapat untuk menghancurkan batu ginjal, mencegah kelainan antibodi, meningkatkan fungsi limpa, meningkatkan penyatuan DNA dan RNA, meningkatkan fungsi sel darah merah, beri-beri, demam berdarah, kurang darah, sakit pinggang, rematik, pembengkakan, meningkatkan nafsu makan, dan sukar buang air besar.
Untuk yang menderita pembengkakan, sediakan 200 gram kacang panjang, 20 gram bawang putih, dan gula merah secukupnya. Bahan-bahan dimasak menjadi sup, dan dimakan secara teratur.
Bagi yang menderita batu ginjal, ambil 200 gram kacang panjang dan 200 gram asparagus. Kedua bahan diblender dengan air secukupnya, hingga tertampung 200 cc. Kemudian direbus hingga mendidih dan airnya diminum hangat-hangat.
Bagi yang ingin meningkatkan nafsu makan, segeralah ambil 100 gram kacang panjang, 40 gram temulawak, 3 buah kiam boi/sun boi direbus dengan air secukupnya. Hasilnya disaring, tambahkan madu secukupnya dan diminum.
Bagi penderita sembelit, ambil 200 gram kacang panjang, 100 gram daun ubi jalar dimasak sesuai selera, dan dimakan secara teratur. Untuk antikanker, sediakan kacang panjang, buncis, brokoli, dan wortel secukupnya. Tumis dan tambahkan bumbu hingga matang dan dimakan secara teratur.
Untuk mengembalikan rambut dari kerontokkan, ambil segenggam daun kacang panjang yang masih muda. Kemudian dicuci hingga bersih, dan tumbuk. Tambahkan dua sendok makan minyak kastroli, kemudian remas-remas. Hasilnya dioleskan pada kulit kepala sambil dipijat. Agar tidak mengotori tempat, bungkus rambut dengan handuk dan biarkan semalaman. Supaya tidak terlalu merepotkan, sebaiknya cara ini dilakukan menjelang tidur. Paginya, rambut dibilas dan dikeramas sampai bersih cc. Setelah itu airnya disaring, kemudian diminum.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan